دادرسی اساسی

نویسنده جمعی از نویسندگان

دادرسی اساسی به‌عنوان یک شاخه حقوقی مهم، نقش محوری در تطبیق قوانین و مصوبات با اصول بنیادین قانون اساسی دارد و به‌ویژه در کشورهای دارای نظام حقوقی رومی ژرمن و قوانین اساسی مکتوب، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در نظام حقوقی ایران، از ابتدای مشروطه تا به امروز، سازوکارهای نظارت بر تطبیق قوانین با اصول شریعت و قانون اساسی، همچون اصل دوم متمم قانون اساسی مشروطه(اصل طراز) و شکل‌گیری شورای نگهبان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مورد توجه قرار گرفته است. اصل طراز در دوره مشروطه با تعیین علمای طراز برای نظارت شرعی بر مصوبات مجلس و سپس تاسیس شورای نگهبان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای تطبیق مصوبات مجلس شورای اسلامی با قانون اساسی و موازین شرعی، نشان‌دهنده اهتمام قانونگذار بر اهمیت این نظارت در دوره‌های مختلف تاریخی و سیاسی ایران است.

این مجموعه مقالات با بررسی موضوعات کلیدی از جمله مبانی اعتبار دموکراتیک نظارت اساسی، رابطه دموکراسی و دادرسی اساسی در نظام‌های حقوقی مختلف (به‌ویژه مورد آمریکا)، و مطالعه تطبیقی نهادهای نظارتی همچون شورای نگهبان، به مخاطبان خود فرصتی می‌دهد تا با ابعاد مختلف دادرسی اساسی آشنا شوند. اهمیت و جایگاه شورای نگهبان در نظارت بر قوانین، تفسیر قصدگرایانه از صلاحیت‌های آن بر اساس اندیشه‌های شخصیت‌هایی همچون شهید بهشتی(ره)، و نقش این نهاد در تایید یا رد قوانین با رویکردی دینی و قانونی از جمله موضوعات محوری این کتاب است. همچنین، مقالاتی در این مجموعه به بررسی نظارت شورای نگهبان بر قوانین پیش از انقلاب و دوره شورای انقلاب پرداخته و اهمیت شفافیت در مذاکرات و تصمیم‌گیری‌های این نهاد را به‌عنوان یکی از ویژگی‌های مدرن دادرسی اساسی بررسی کرده‌اند.

این کتاب می‌تواند برای دانشجویان، پژوهشگران، و قضات، منبعی ارزشمند باشد که با ارائه مطالعات نظری و تطبیقی در خصوص نهادهای دادرسی اساسی، نه‌تنها به فهم عمیق‌تر حقوق اساسی کمک می‌کند، بلکه به توسعه و ارتقای نظام حقوقی کشور در جهت حاکمیت قانون نیز یاری می‌رساند. امیدواریم این مجموعه بتواند به‌عنوان منبعی تخصصی و کاربردی، تأثیرگذار بر دانش و عمل حقوق‌دانان و پژوهشگران این عرصه باشد.

مقدمه و فهرست

درگاه سفارش

دادرسی اساسی

گزارش خطا
ارسال نظرات
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰