تاریخچه پژوهشكده
به منظور پشتيباني علمي و كارشناسي و ارائه نظرات مشورتي به شوراي نگهبان «مركز تحقيقات شوراي نگهبان» از سال ۱۳۷۶ توسط اين شورا ايجاد شده و درسال ۹۲ به پژوهشكده تبديل گرديده است.
اين پژوهشكده چند رسالت مهم را بر عهده دارد:
- بررسي تمام مصوبات مجلس و ارائه نظر مشورتي مستدل و مستند به شوراي نگهبان در خصوص مغايرت يا عدم مغايرت آنها با قانون اساسي: در اين راستا، از زمان ارائه طرح يا لايحه به مجلس، جمعآوري مدارك و مستندات و پيگيري روند تصويب در مجلس، در مركز تحقيقات انجام ميگيرد تا بتوان در زمان مقرر و با اتقان كافي، نظريه مشورتي را به شوراي نگهبان ارائه نمود.
- انتشار نظرات شوراي نگهبان به همراه مستندات آنها: انتشار نظراتي كه شوراي نگهبان در زمان بررسي مصوبات مجلس اعلام ميدارد و نيز نظرات تفسيري اين شورا، در قالب كتاب صورت ميگيرد و مستندسازي اين نظرات و آمادهسازي آنها براي چاپ، توسط پژوهشكده انجام ميشود.
- آماده سازي و مستندسازي مشروح مذاكرات شوراي نگهبان و انتشار آنها
- استخراج استدلالهاي شوراي نگهبان در ارائه نظرات در خصوص مصوبات مجلس و نيز نظرات تفسيري شوراي نگهبان، از خلال مشروح مذاكرات شوراي نگهبان و انتشار آنها به صورت كتاب
- انجام مطالعات در حوزههاي مربوط به وظايف شوراي نگهبان خصوصاً حقوق اساسي جمهوري اسلامي ايران با هدف كسب آمادگي جهت ارائه نظرات مشورتي به شوراي نگهبان در خصوص مصوبات مجلس و نيز استفساريههاي واصله در خصوص تفسير اصول قانون اساسي و همچنين با هدف شناخت خلأهاي قانون اساسي و ارائه پيشنهاد متناسب براي رفع آنها.
- تبيين نظام حقوق اساسي جمهوري اسلامي ايران در قالب كتاب و مقاله بر پايه متن قانون اساسي و مباني آن و نيز نظرات شوراي نگهبان به عنوان نهاد مفسر و مبيِّن قانون اساسي.
- انجام مطالعات نظري و روشي در خصوص تفسير و خصوصاً تفسير قانون اساسي
- انجام مطالعات در خصوص انتخابات و نظارت بر آن
- انجام مطالعات تطبيقي در حوزههاي مرتبط با شوراي نگهبان خصوصاً حقوق اساسي و بهرهگيري از آن جهت ارائه نظرات مشورتي متقنتر به شوراي نگهبان.
رسالتهاي فوق اهم وظايف پژوهشكده شوراي نگهبان است و با توجه به وظايف شوراي نگهبان و بر اساس رهنمودهاي مقام معظم رهبري به اين شورا، براي پژوهشكده ترسيم شده است.