مواجهه ایران با نظام بینالملل حقوق بشر در سطح هنجاری، با تأکید بر حقوق زنان
پژوهشکده شورای نگهبان بهعنوان بازوی پژوهشی این شورا، با هدف تحلیل ابعاد مختلف نظرات شاخص شورای نگهبان و نیز کشف ظرفیتهای این شورا در تحول و تکامل نظام حقوقی و آسیبشناسی مسائل مهم و تأثیرگذار آن از خلال بازخوانی این نظرات و با بهرهگیری از تجارب بررسی و نقد نظرات نهادهای دادرس اساسی در سایر کشورها، طرح پژوهشی «بازخوانی تحلیلی نظرات شاخص شورای نگهبان» را در قالب سلسله نشستهایی طراحی کرد که دستاوردهای آن هماکنون پیش روی اندیشمندان و پژوهشگران قرار دارد. منظور از «نظرات شاخص» در این طرح، آن دسته از نظراتی است که بر نظام حقوقی تأثیری ویژه داشتهاند؛ یا تحولی بنیادین در نظام حقوقی را رقم زدهاند، یا شکلگیری رویهای نوین را سبب شدهاند و یا رویکردی خلاف رویکردهای مشهور را در پیش گرفتهاند.
بیستمین گزارش از سلسله جلسات بررسی نظرات شاخص شورای نگهبان، به جلسه برگزار شده درباره نظر شماره 3972 مورخ ۲7/5/۱۳82 شورای نگهبان درباره «لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون محو کلیه اشکال تبعیض علیه زنان» مصوب 1/5/1382 مجلس شورای اسلامی با موضوع مواجهه ایران با نظام بینالملل حقوق بشر در سطح هنجاری با تأکید بر حقوق زنان اختصاص یافته است.
آنچه مسئله اصلی گزارش حاضر را تشکیل میدهد این است که اولاً مواجهه جمهوری اسلامی ایران با نظام بینالملل حقوق بشر چگونه باید باشد و ثانیاً جمهوری اسلامی، از جمله شورای نگهبان، در خصوص مسئله خاص زنان و همچنین الحاق به کنوانسیون محو كلّيه اشكال تبعيض عليه زنان چگونه عمل کرده است.
شورای نگهبان در نظر شماره 3972 مورخ ۲7/5/۱۳82 خود، رویکرد خود به کنوانسیون محو کلیه اشکال تبعیض علیه زنان را به عنوان یک نمونه اعلام کرد و آن را حتی با وجود قید حق شرط کلی به کنوانسیون، مغایر شرع اعلام کرد که میتواند راهنمایی برای استنباط رویه شورای نگهبان در خصوص پیوستن ایران به اسناد حقوق بشری باشد.
در پایان ذکر این نکته لازم است که این گزارش، حاصل جمعبندی نظرات اعضای حاضر در جلسه است و بیانگر نظر پژوهشکده شورای نگهبان نیست و پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار این گزارشها، تجربه این طرح پژوهشی مبتکرانه را با صاحبنظران عرصه حقوق عمومی به اشتراک میگذارد و از آنها دعوت میکند با بیان نواقص موجود، به ارتقای کیفی این طرح کمک کنند.
مواجهه ایران با نظام بینالملل حقوق بشر در سطح هنجاری با تأکید بر حقوق زنان